Na beogradskim pijacama cene povrća za pravljenje zimnice više su nego prošle godine, pa će domaćice koje se odluče da same prave ajvar morati da izdvoje i do 3.000 dinara za desetak tegli. Cena crvene paprike koja je glavni sastojak ajvara košta od 70 do 100 dinara na pijaci "Zeleni venac", najčešća cena paradajza je 50 dinara, dok je čuveni "jabučar" i dalje na ceni - košta 100 dinara. Od 15. septembra može se očekivati veća ponuda paprike, pa će i cena opasti, kao što je bio slučaj i sa paradajzom pre oko dve nedelje. Povrća ima u izobilju, ali ga potrošači sve manje kupuju u velikim količinama, a i da domaćice sve ređe same prave zimnicu, već je kupuju u prodavnicama. Domaćice koje planiraju da ove godine ostavljaju kisele krastavčiće za kilogram kornišona treba da izdvoje oko 100 dinara, za feferone od 80 do 150 dinara, dok im za kilogram plavog patlidžana treba od 50 do 70 dinara.
Na beogradskim pijacama cene povrća za pravljenje zimnice više su nego prošle godine, pa će domaćice koje se odluče da same prave ajvar morati da izdvoje i do 3.000 dinara za desetak tegli.
Cena crvene paprike koja je glavni sastojak ajvara košta od 70 do 100 dinara na pijaci "Zeleni venac", najčešća cena paradajza je 50 dinara, dok je čuveni "jabučar" i dalje na ceni - košta 100 dinara.
"Od 15. septembra može se očekivati veća ponuda paprike, pa će i cena opasti, kao što je bio slučaj i sa paradajzom pre oko dve nedelje", rekla je Tanjugu zakupac tezge na pijaci "Zeleni venac" Ivanka Pejić.
Ona je kazala da povrća ima u izobilju, ali da ga potrošači sve manje kupuju u velikim količinama, kao i da domaćice sve ređe same prave zimnicu, već je kupuju u prodavnicama.
Domaćice koje planiraju da ove godine ostavljaju kisele krastavčiće za kilogram kornišona treba da izdvoje oko 100 dinara, za feferone od 80 do 150 dinara, dok im za kilogram plavog patlidžana treba od 50 do 70 dinara.
Kilogram paprike "šilje" može se naći i za 35 dinara na "Zelenjaku", dok je cena babure od 40 do 70 dinara.
Na pijacama se može naći i nov pasulj, pa tako "gradištanac" košta 180 dinara, "tetovac" i "trešnjar" koštaju 200 dinara, dok je cena mlade boranije od 100 do 150 dinara, a graška oko 100 dinara.
U "Maksi" diskontima tegla ajvara "Moć prirode" košta 415 dinara, "Bakina tajna" 315 dinara, a najjeftiniji je "Podravka" ajvar čija je cena 208 dinara.
Kilogram i po kornišona "Premia" košta 240 dinara, tegla crvene, pečene paprike košta od 140 do 200 dinara, a cena ljutenice kreće se oko 300 dinara.
Šarena sala u "Maksi"-ju može se pazariti za 120 dinara, a tegla cvekle za 90 dinara.
Penzionerka Milka Kovačević rekla je Tanjugu da su cene na pijacama "paprene" i da će ipak sama napraviti zimnicu, ali manju količinu nego prošle godine.
Domaćica Jasmina Todorović preskočiće ove godine pravljenje ajvara, jer kako kaže, zbog cene paprike i ulja više joj se isplati da kupi gotov, dok je kuvani paradajz već spremila.